Направено вино од домати

Од:

Канаѓанецот Паскал Миш има невообичаено „лозје“ на кое наместо грозје одгледува неколку сорти домати од кои произведува вино.

Миш, кој е поранешен месар, тврди дека „винските“ домати почнал да ги одгледува пред седум години, нагласуваќи дека им посветува внимание исто како што лозарите му посветуваат внимание на своето грозје.

Виното од домати што тој го поизведува го нарекол „Омерто“ во чест на неговиот прадедо Омер, кој по потекло е од Белгија.

Виното, за чие производство од садењето на доматите, па до полнењето на шишињата, се потребни девет месеци, има златна боја, содржи 18 проценти алкохол и воопшто нема вкус на домат. Цената на ваквото доматно вино изнесува 25 долари за шише.

Ова вино засега се продава само во Канада, но Миш се надева дека наскоро тоа ќе се најде и на пазарите во САД и Европа.

Би можело да ве интересира

Поради инфлација, секој трет самохран родител во Британија прескокнува оброци

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Внимавајте: Напивка за слабеење, суплементи за црниот дроб, млеко, чоколади – повлечени како небезбедни

Анита Петровска Рајковиќ

СДСМ: Промоција на македонските вина, храна и туризам преку Отворен Балкан

Светската криза со храна ќе се влошува, луѓето плаќаат повеќе за основните потреби насекаде

А1он

Научниците тврдат: Доколку дојде до нуклеарна војна, Австралија и Аргентина ќе имаат најмногу храна

А1он

Втор ден Отворен Балкан во Тирана: Обезбедување храна и струја пред почетокот на кризната зима