Најскапиот лек на светот чини повеќе од два милиони долари

Од:

И Американската агенција за лекови го одобри пуштањето во промет на лекот „Золгенсма” на швајцарската фармацевтска компанија „Новартис”. Една инјекција чини 2,1 милион долари. Таа цена го прави медикаментот – најскап во светот.

Лекот стручно се нарекува „Онасемноген абепарвовек“. Се зема еднократно, во вена.

Новиот лек за спинална мускулна атрофија на швајцарскиот фармацевтски конгломерат „Новартис”, во третото тромесечје годинава им донесе раст од 10 отсто, на 12,2 милијарди долари.

Во периодот од јули до септември, „Золгенсма” им донел приходи од 160 милиони долари, соопштија од „Новартис”.

Половина од пациентите што го купиле лекот, претходно се лекувале со конкурентскиот производ на американски „Биоген”.

Би можело да ве интересира

Не е сè толку црно: Шест причини за оптимизам во 2020 година

Татјана Ташкова

Јавниот превоз и патувањето до работа за многумина се омразени активности

Татјана Ташкова

Човечкото тело не старее во континуитет, туку во фази

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Маж ми е инвалид со мозочен удар, извршителот ни ги зема парите што ни се за лекови

Габриела Димковиќ-Мишевска

Дете од Мичиген го покани целото одделение на суд за да го прослават неговото посвојување

Татјана Ташкова

Осамените пациенти умираат побргу

Ана Ололовска