Најчести имиња во Србија се Софија и Лука

Од:

Последниве години во Србија има сè повеќе девојчиња со имињата Ема, Уна, Ања, Теа и Ива, а пак, момчињата носат имиња на апостоли и светци, но и Стефан, Лазар, Филип и Вук, јави Танјуг.

Според српскиот Републички завод за статистика, омилено машко име во земјата е Лука, а потоа следат Стефан, Лазар, Филип, Вук и Никола.

Најголемиот број од девојчињата пак, родени лани ширум земјата, го носат името Софија, па следат Дуња, Сара, Теодора, Милица и Николина. Софија, инаку, е и најпопуларното име за девојчиња во светски рамки.

Името Лука е омилено машко име и во Хрватска, а во Словенија е меѓу 10-те најбарани, пишува белградска „Политика”.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Добил подарок БМВ, а сакал Јагуар – па го турнал во река

Дали човековата издржливост има граници?

Заборавена видеоигра од 1988 година му донела заработка од 90.000 долари

Мртов крокодил пронајден под училишен под во Велс

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Запата успеа да го прелета Ламанш за 20 минути

ВИДЕО: Од устата на седумгодишно дете извадени 526 заби