На македонската трпеза најприсутни лебот, јајцата, пилешкото и компирот

Од:

Леб, јајца, ориз, пилешко месо, макарони, компири, пиперки, домати, сирење, биле најчестите продукти на трпезата на македонските граѓани во изминатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, граѓаните се големи консументи и на цигари, едно домаќинство годишно просечно троши 136 кутии.

Статистиката вели дека едно домаќинство просечно троши 257,4 килограми леб, 675 парчиња јајца, 46,5 килограми пилешко месо, 19,8 килограми макарони, 25,7 килограми ориз, 23,7 килограми сирење, 97,4 килограми компир, пиперки 60,7 килограми.

Се пиеле 23,9 литри млеко и 47,3 литри јогурт.

Од пијалаци граѓаните најмногу консумирале минерална вода 93 литри, безалкохолни пијалаци 90,6 литри, природни овошни сокови 2,1 литри. Од алкохол најмногу се пиело пиво 36 литри, вино 5,6 литри и природна ракија 1,5 литар.

Кафе едно домаќинство годишно трошело 8,1 килограм, додека какао 0,7 килограми.

Млечно чоколадо во едно семејство просечно се јаде 4,1 килограми, бонбони 1,6 килограм, сладолед 3,2 килограми, мед 2,4 килограми, мармалад 1,9 килограм.

Грав трошат 20,5 килограми, морков 12,8 килограми, спанаќ 7,1 килограми, зелка 34,6 килограми, краставици 27,5 килограми, тиква 3,9 килограми…

Ајвар како традиционално јадење просечно домаќинствата трошат 1,1 килограм.

Од овошје најмногу се јадело лубеница 44,9 килограми, јаболка 41,8 килограм, потоа портокал 30,9 килограми, банани 28,5 килограми, грозје 20,5 килограми, праски 10,8 килограми, сливи шест килограми, круши 2,8, киви 2,1, кајсии еден килограм…

Јогурт просечно во домаќинствата се пиело 47,3 литри, кисело млеко 17,7 литри, млеко тетрапак 101,1 литар и 23,9 литри млеко. Урда се јадело 10,5 килограми, додека кашкавал 12,1 килограми.

Виршли се консумирале 4,7 килограми, салама посебна 6,7 килограми, говедска печеница 0,5 килограми, паштета 3,3 килограми.

Од риба граѓаните најмногу користеле ослиќ 16,7 килограми, свежа пастрмка 1,8 килограм, свеж крап 0,5 и црвеноперка 0,4 килограми.

Пилешко месо се јадело 33,7 килограми, пилешки стек 12,8 килограми, јунешко месо без коски 15,7 килограми, телешко месо со коски 1,8 килограм, телешко месо без коски 5,4 килограми, свинско со коски се трошело 12,7 килограми, свинско без коски 10,9 килограми, јагнешко 1,7 килограм, јунешки џигер се консумирал 0,7 килограми, пилешки 2,3 килограми.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните

Бектеши: Инфлацијата на храната ќе биде пет отсто до крајот на годината, тоа ви го ветувам

Орце Костов