Микророботи што ќе се вбризгуваат во човековите крвни садови

Од:

Швајцарски истражувачи од лозанскиот ЕПФЛ институт и ЕТХ Цирих создадоа микророботи, коишто можат автоматски да го менуваат обликот и да го прилагодуваат според тоа каде се наоѓаат, и кои ќе може да се вбризгуват во човековите крвни садови. Нивната намена би била да нѐ снабдуваат со лекарства или да ги прочистуваат артериите.

Микроапаратите ќе бидат автономни при движењето. Изработени се од слоеви биокомпатибилен хидрогел склопен како оригами, којшто често се користи во оваа софистицирана индустрија, заради неговата главна намена – прилагодивоста во организмот, што пак го намалува ризикот од внатрешни повреди.

– Нашите роботи содржат посебна градба и структура, коишто им овозможуваат да се адаптираат кон својствата на телесните течности. На пример, при промена на вискозноста (отпор при движење) или на осмотската концентрација, микророботите го менуваат обликот, за да се зачува брзината, како и својата постојаност и насока во движењето, објасува проф. Селман Сакар, раководител на испитувањата.

Овие сознанија може да доведе до создавање микроапарати кои ќе можат да го однесат лекот директно до местата во човечкото тело каде што тој е потребен.

Би можело да ве интересира

Совети за изгореници од сонце

Ана Ололовска

На жените просечно им недостасуваат три часа сон

Ана Ололовска

Проблеми што може да ги предизвика силиконот во градите

Ана Ололовска

Истражување: Мачињата и кучињата го убиваат стресот

Ана Ололовска

Лошиот шеф е штетен по здравјето

Ана Ололовска

Црното чоколадо нè прави поенергични и попродуктивни

Ана Ололовска