Ментални нарушувања поврзани со современиот начин на живот

Од:

Современиот животен стил полн со грижи и стрес може да доведе до развој на поблаги и потешки психолошки, како и соматски нарушувања во нашето тело. Покрај различните форми на анксиозни нарушувања и фобии, често се среќаваме со синдром на хроничен замор, опсесивно-компулсивно нарушување и разни соматоформни нарушувања, а постојат и други ментални нарушувања.

Синдром на хроничен замор

Дијагностицирање на синдром на хроничен замор е многу тешко, бидејќи се манифестира со неспецифични проблеми. Поради оваа причина, третманот е само симптоматски: антипиретици за намалување на треска и аналгетици за болки во мускулите и зглобовите. Витаминските додатоци и правилната исхрана ќе помогнат да се подигне имунолошкиот статус на целиот организам и со тоа да се намали чувството на замор и физички симптоми. Во тешки и пролонгирани случаи, потребна е помош од психолози и психијатри.


Опсесивно-компулсивно нарушување

Опсесивно-компулсивното растројство се карактеризира со опсесивни мисли, што може да доведе до анксиозност и компулсивно дејство кое го одвлекува вниманието од овие мисли. Луѓето со опсесивно-компулсивно растројство имаат несакани мисли кои постојано се наметнуваат на нив и ритуални дејства што ги одвлекуваат тие мисли. На пример, едно лице може да биде опседнато со мисли за бактерии, па затоа почнува постојано да ги следи неговите раце за да ги доведе своите мисли под контрола.

Соматоформни нарушувања

Соматоформни нарушувања сe нарушувања во кои лицето доживува и развива физичките симптоми на болест за која не може да се докаже органска причина, а во исто време тие одбиваат да прифатат дека имаат психолошка причина и инсистираат на понатамошно тестирање и испитување.

Хипохондријално нарушување

Хипохондријалното нарушување се карактеризира со постојана преокупација на лице кое страда од соматска болест и постојано предизвикува нови симптоми. Лицата со нормален физички изглед се толкуваат како абнормални и невозможно е да се убеди спротивното. Затоа лицето постојано бара нови испитувања и тестови, иако претходно покажале нормален наод.

Исклучително е важно да се препознае менталното растројство и да се разликува од секојдневните ментални нарушувања, а потоа да се одлучи за лекување на психотерапија и / или лекови. Психотерапијата и третманот со лекови се основа за третман на ментални нарушувања предизвикани од современиот начин на живот.

Би можело да ве интересира

Разгледувајќи семејни слики, забележала дека бебето има смртоносна болест

Ана Ололовска

Политиката влијае на психо-физичкото здравје

Ана Ололовска

Соковите со малку шеќер подобро го хидрираат телото отколку водата

Ана Ололовска

Стресот во бременоста предизвикува растројство кај детето

Ана Ололовска

Научници работат на средство за разградување ХИВ

Ана Ололовска

Како електронските цигари предизвикаа епидемија во Америка

Ана Ололовска