Мапирани 37.000 квадратни километри од Зеландија за 28 дена

Од:

Австралиски и американски научници ги утврдуваат границите на потонатиот континент Зеландија, кајшто денес се наоѓаат земјите Нов Зеланд и Нова Каледонија. Oсвен тие земји, денес сѐ друго е под вода.

Зеландија се одделило од праконтинентот Гондвана пред околу 79 милони години, а сега според научниците, има 4,9 милиони квадратни километри. Од 2017 година , тоа подводно има стаус на континент. Научно, месецов се мапирани околу 37.000 квадратни километри од него.

– Нашата експедицијата собра топографски и магнетни податоци за морското дно, со цел истражување на создавање на врската меѓу Тасманското и Коралското Море и просторот меѓу Австралија и Нов Зеланд, изјави Дерија Ѓурија – дел од научната екипа.

Според американската Национална управа за мерење на океаните, веќе се мапирани 10 отсто од континентот преку сонарни методи.

Би можело да ве интересира

На Земјата ѝ се случува магнетна бура

Ана Ололовска

Во мразот на Тибетанската висорамнина откриени 33 замрзнати вируси, досега непознати за науката

Ана Ололовска

НАСА предупредува: Земјата апсорбира „невидена“ количина топлина

Ана Ололовска

Осите се омразени, но сепак, прилично корисни за човекот и планетата

Ана Ололовска

Секоја година, 5.200 тони вселенски прав паѓаат на Земјата

Ана Ололовска

Научници истражуваат фосил стар 3,67 милиони години

Ана Ололовска