Листа на топ 10 најпаметни земји на светот

Од:

Порталот Vouchercloud состави листа на најпаметните нации на светот. Параметрите се бројот на Нобелови награди (минато), резултатите од тестови за интелигенција (сегашноста) и научни достигнувања (иднина).

На првото место се наоѓа Јапонија со најдобар резултат во секоја област.

По Јапонија следат Швајцарија, Кина, Сад и Холандија од второто до петтото место.

Интересно е што САД според резултатите од тестовите за интелигенција се на 28. место, но бројот на Нобеловци ги крева високо на конечната табела.

Русија се наоѓа на шестата позиција, Белгија е седма, додека Обединетото Кралство е на осмата позиција.

Потоа следат Јужна Кореја и Канада.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Добил подарок БМВ, а сакал Јагуар – па го турнал во река

Дали човековата издржливост има граници?

Заборавена видеоигра од 1988 година му донела заработка од 90.000 долари

Мртов крокодил пронајден под училишен под во Велс

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Запата успеа да го прелета Ламанш за 20 минути

ВИДЕО: Од устата на седумгодишно дете извадени 526 заби