Користете шеќер во смирување на жештината од лутите пиперки

Од:

Општа познато дака за ослободување на печењето од лута пиперка се користи млеко, но ако во моментот немате млеко корисно е да се обидете се конзумирање на малку шеќер. Тоа ја смирува лутината, барем за некое време.

Овој совет ни доаѓа од луѓе во CHOW.com, и исто така додаваат дека лутината ќе се намали (бидејќи шеќерот делува повеќе како сензорна блокада, отколку всушност отстранување на capsaicin, хемиски одговорен за топлина), тоа е привремен спас ако немате млеко, кои всушност се врзува со capsaicin и ги смирува целосно.

Значи ако додека го чекате келнерот да ви донесе чаша млеко, пробајте да се снајдете со една лажица шеќер да ја ублажите жештитната од лутите пиперки.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните

Бектеши: Инфлацијата на храната ќе биде пет отсто до крајот на годината, тоа ви го ветувам

Орце Костов