Кон крајот на 21. век ќе настапат неподносливо топли лета

До крајот од овој век ќе има драстични климатски промени на Земјата, тврдат група научници од Технолошкиот институт на Масачусетс (МИТ).

Глобалното затоплување ќе предизвика летните месеци да станат неподносливо жешки и без воздушни струења. Како резултат на тоа, воздушните маси нема да се мешаат и разнесуваат, а смогот сѐ повеќе ќе се задржува над градовите.

Силата на циклоните значително ќе се намали, а силните грмотевици, поројните дождови и бури ќе станат почеста појава.

Секој дополнителен степен на земјината температурата на воздухот ќе ја зголемува и смртноста.

Во моментов, научниците сè уште немаат план за избегнување на овие мрачни сценарија, а не е исклучено и наредниве децении населението на Планетата да се намали.

Би можело да ве интересира

Изумирањето на ајкулите е сигнал за уништување на Средоземното Море

Ана Ололовска

ВИДЕО: Откриено „езеро од лава“ кај Антарктикот

Ана Ололовска

Со пошумување против глобалното затоплување

Татјана Ташкова

Климатските промени штетно влијаат и врз светската економија

Ана Ололовска

ВИДЕО: Затемнување на Сонцето над Јужна Америка

Ана Ололовска

Затемнување на Сонцето над Аргентина и Чиле

Ана Ололовска