Гугл собира лични здравствени податоци од милиони Американци

Од:

Американската компанија Гугл, навидум без дозвола, собира подробни лични здравствени податоци на милиони граѓани на САД. Главен извор, во таа смисла, е „Асеншн“ – вториот најголем здравствен систем во земјата, објави „Волстрит журнал“.

Според написите, моќната компанија за тоа не ги известува граѓаните, односно пациентите, а нити нивните лекари. Гугл, наводно, овој проект го нарекол „Најтингејл” и целта е создавање нов софтвер на вештачка интелигенција, што ќе служи за идните софистицирани апликации за следење на здравјето и општата состојба на човекот.

А, информациите се околу лабораториски резултати, дијагнози и дневници на хоспитализација, како и медицински истории на поединци, сосе имињата и датумите на раѓања.

Иако ова на прв поглед се чини како нарушување приватноста, американскто законодавство дозволува болниците да споделуваат податоци за пациентите, под услов причината и целта да се поголема ефикасност на здравствените услуги. Гугл ги користи тие поволности.

Би можело да ве интересира

Австралија е првата земја во која Фејсбук и Гугл ќе плаќаат за вести

Ана Ололовска

ВИДЕО: Лидерите на Фејсбук, Амазон, Гугл и Епл демантираат дека ја задушуваат конкуренцијата

Ана Ололовска

Првите луѓе на Фејсбук, Епл, Амазон и Гугл на сослушување пред американските конгресмени

Ана Ололовска

Австралиска агенција го тужи „Гугл“ поради измама на корисниците

Ана Ололовска

Светските интернет платформи ги запреа нацистичките и расистички содржини

Ана Ололовска

„Епл“ го одложи претставувањето на новиот „Ајфон“

Ана Ололовска