Град во кој можете да посетите две држави во исто време

Шпански град се наоѓа на територијата на Франција, иако административно припаѓа на провинцијата Жирона.

До ваква интересна разврска дошло по потпишувањето на Пиринејскиот мировен договор во 1659 година, кога Шпанија предала повеќе од 30 села на Франција, но го задржала местото Ливија, технички, како шпански град.

Иако мала, оваа општина нуди многу. Во неа се ноѓа втората Ајфелова кула, а ја посетуваат и љубители на скијањето, велосипедизмот и планинарењето. Исто така, низ неа минува важен дел од познатиот пат на аџиите Камино де Сантијаго.

Сепак, најпозната атракција е аптеката „Естеве“, која е една од најстарите во Европа и денес служи како музеј.

Оние кои имаат можност да ја посетат Ливија се препорачува да престојуваат во хотелот „Бернат де Со“, кој се опишува како скапоцен камен во планините, заради близината на Пиринеите.

Би можело да ве интересира

Дубаи воведе бесплатна дозвола за купување алкохол

Ана Ололовска

Тиркизното езеро својата убава боја ја добива од отпад

Ана Ололовска

Се продава „рајскиот остров“ на Пабло Ескобар

Ана Ололовска

Улицата на „црвените фенери“ во Амстердам на друга локација

Ана Ололовска

Десет најмирољубиви земји во светот

Десетте туристички заповеди за Сплит

Ана Ололовска