Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Од:

Европската вселенска агенција објави сателитски снимки кои покажуваат дека неактивноста на индустријата поради пандемијата значително го намалила нивото на загадување на воздухот во целиот свет.

Експертите од агенцијата сметаат дека ненадејната промена претставува „најголем експеримент досега“ во однос на намалувањето на индустриските емисии.

Во текот на изминатите шест недели, нивото на азотниот диоксид (NO2) во градовите и индустриските јата во Азија и Европа беа значително пониски отколку во истиот период минатата година.

НО2 се произведува од мотори на автомобили, електрани и други индустриски процеси и се смета дека ги влошува респираторни заболувања како што е астмата и може да биде потенцијален создавач за истото како и за многу други заболувања.

Штетните емисии кои ги создава индустријата во светот предизвикуваат глобално затоплување, а со тоа и голема штета на земјата, пренесува „Гардијан“.

Би можело да ве интересира

Дали потеклото на вакцината ќе влијае на патувањето на граѓаните

Ландов

Матичните доктори кои не можеа да дискутираат за лекот Ивермектин, ќе гледаат снимка

Секој четврти Русин веќе е отпорен на ковид-19, тврди функционерката Попова

Жарко Настоски

Тренерот на ПСЖ Покетино се зарази со коронавирус

Жарко Настоски

Можеби никогаш нема да го најдеме „нултиот пациент“, велат од СЗО

Жарко Настоски

ВИДЕО: Српскиот епидемиолог Кон се разлути: Јас не сум ничиј подопашник!

Жарко Настоски