Фосилни остатоци од дрво старо 20 милиони години на Лезбос

Од:

Грчки археолози пронајдоа фосилни остатоци од дрво на Лезбос, чии гранки и корења изгледаат недопрени и по 20 милиони години. Ова е првпат остатоци од фосилни дрвја да бидат најдени во толку добра состојба – со гранки и корени, соопштија надлежните од островот.

– Ова уникатно откритие е зачувано во одлична состојба и, по истражувањето ќе можеме да откриеме за какво дрво се работи, рече професорот Никос Зурос од Националниот историски музеј на Лезбос.

Дрвото е најдено близу шеталиште каде што пред неколку милиони години се наоѓала шума. Оттаму, дрвото како материјал се превезувало со помош на специјална опрема.

Би можело да ве интересира

Популаризација на архео паркот Бразда

Ана Ололовска

Пронајден голем викиншки брод во кој можеби бил закопан крал

Ана Ололовска

Нов монолит се појави во Калифорнија

Ана Ололовска

Вредна бронзена коњска глава вратена во Пекинг после 160 години

Ана Ололовска

Откриени и мапирани нови археолошки локалитети и поединечни наоди на источниот брег од Охридското Езеро

Ана Ололовска

Градскиот музеј Крива Паланка ги заврши годинашните ископувања на локалитетот Градиште

Ана Ололовска