Добротворна аукција за Ковид-19 фондот

Од:

Британска аукциска куќа „Кристи“ ќе организира наддавање за Ковид-19 фондот којшто е во рамки на Фондацијата за истражување на СИДА-та (АМФАР). Ова уследи по откажувањето на добротворниот фестивал во Кан поради пандемијата.

Колекционерите и уметниците подарија неколку современи уметнички дела, од коишто некои никогаш и не се видени во јавноста, се вели во соопштението на „Кристи” и АМФАР. Како што се истакнува, аукцијата има за цел – премостување на јазот во собирањето средства за решавање нови и итни закани од Ковид-19.

Главната цел на Фондацијата е пронаоѓање лек за вирусот.

Датумот на аукцијата сѐ уште не е објавен, но би требало да се совпадне со пролетното наддавање на „Кристи“ во Њујорк, закажано за 22 јуни, недела.

Би можело да ве интересира

Видео играта Супер Марио од 1985 година продадена на аукција за 114.000 долари

Ана Ололовска

Триптих на Френсис Бејкон од 1981 година продаден на аукција за 80 милиони евра

Ана Ололовска

Предмети од почетоците на хотелот „Риц” продадени за 1,7 милиони евра

Ана Ололовска

Есенската аукција на „Сотби“ во Женева со два посебно вредни предмети

Ана Ололовска

Писмо на Ван Гог и Гоген продадено за 210.000 евра

Ана Ололовска

Гитара на Принс и рачно напишани текстови на „Битлс“ одат на аукција

Ана Ололовска