До 2070 година Фејсбук ќе има повеќе починати отколку живи корисници

Земајќи го предвид бројот на корисници на Фејсбук во 2018 година и врз основа на демографски истражувања на Обединетите Нации, стручни лица од Оксфорд дојдоа до заклучок дека најпопуларната социјална мрежа до 2070 година ќе има повеќе починати отколку живи корисници.

Според првичните проценки, до крајот на ова столетие ќе починат најмалку 1,4 милијарда корисници на Фејсбук. А пак, доколку таа заедница продолжи да расте како досега, тој број ќе изнесува вкупно 4,9 милијарди, што е скоро двапати повеќе од постојните живи 2,37 милијарда корисници.

Според истражувачите порастот на бројот на починати умрени корисници покренува важни прашања за нивната „виртуелна оставина“.

Дејвид Вотсон, автор на истражувањето, нагласи дека сè она што луѓето го споделуваат на Фејсбук, „има потреба да се претвори во историска архива на човечката култура.

Би можело да ве интересира

ФТЦ го казни Фејсбук со пет милијарди долари

Ана Ололовска

Американско регулаторно тело бара „Фејсбук“ да се откаже од криптовалутата

Ана Ололовска

„Фејсбук“ се справи со проблемот при споделување медиа-фајлови

Ана Ололовска

„Фејсбук“ евакуираше четири згради поради сомнителна пратка

Ана Ололовска

Гугл и Фејсбук реагираат на санкциите на САД против Хуавеј

Фејсбук за три месеци затворил над две милијарди лажни профили

Ана Ололовска