Црното чоколадо нè прави поенергични и попродуктивни

Од:

Руски експерти препорачуваат да се консумира половина црно чоколадо секој ден, но поделотворно е тоа да го правиме дење, оти тоа е висококалоричен производ што нè прави поенергични и попродуктивни, сметаат докторите.

– Ако јадете темно чоколадо со удел на какао од најмалку 50 отсто, тогаш просечната количина што треба да се консумира, е околу 50 грама на ден. Може да си каснете и повеќе, ако се занимавате со потежок физички труд или спорт, смета проф. Алексеј Буверов, при Униврзитетот Сеченов во Москва, Русија.

Темното чоколадо е здраво и содржи поголема концентрација на какао и други полезни компоненти.

– Сега го проучуваме и благотворниот ефект на холестеролот врз метаболизмот. Односно, и покрај тоа што чоколадото содржи масти, флавоноидите ги намалуваат нивоата на холестерол, објаснува проф. Буверов.

Според него, црното чоколадо има и компоненти што го заштитуваат црниот дроб, но предупредува дека може лошо да влијае на панкреасот.

Светскиот ден на чоколадото се одбележа вчера. Традицијата ја започнале Французите, а оттаму се проширила низ цела Европа.

Би можело да ве интересира

Совети за изгореници од сонце

Ана Ололовска

На жените просечно им недостасуваат три часа сон

Ана Ололовска

Проблеми што може да ги предизвика силиконот во градите

Ана Ололовска

Истражување: Мачињата и кучињата го убиваат стресот

Ана Ололовска

Лошиот шеф е штетен по здравјето

Ана Ололовска

Драматичен пораст на заболени лица од сифилис во Европа