Четири финалисти за „Денес 2020“ – награда за млад визуелен уметник

Од:

Ана Јовановска, Ана Лазаревска, Симона Манчева и Елена Чемерска се финалисти за наградата „Денес 2020“ за млад визуелен уметник до 35 години.

Тричленото жири (Верица Ковачевска, Биљана Тануровска-Ќулавковски и Алберт Хета) одлучи да ги номинира четирите уметници затоа што нивната тековна уметничка практика повеќе од другите апликанти и исполнила сите критериуми за наградата „Денес“.

Четирите финалистки понатаму ќе се натпреваруваат за наградата која ќе се додели во април 2020 година. Наградата се состои од двомесечна програма за престој на уметници во Њујорк во Residency Unlimited во 2020 година.

На 15-тиот отворен повик за наградата „Денес“, кој траеше од 15 октомври до 5 декември 2019, се пријавиле повеќе кандидати, соопштија организаторите – Факултет за работи што не се учат (ФР~У) Битола/ Скопје и Центарот за современи уметности-Скопје.

Наградата „Денес“ се доделува на исклучителна и истакната тековна уметничка практика која вклучува критичко и естетско размислување и делување.

Би можело да ве интересира

Момче оштети слика на Пикасо вредна 20 милиони фунти

Татјана Ташкова

Шестоодделенка е најмлад уметник за тетоважи во Сингапур

Татјана Ташкова

Иваноска со изведувачкиот перформанс Лесна_Акумулација на капитал, Прља со Субверзија во црвено и Јовановиќ со Протестен споменик

Ана Ололовска

Наградени најдобрите уметнички дела создадени од амбалажен отпад

Ана Ололовска

Откриена спомен – бистата на Мартиноски во Букурешт

Ана Ололовска

Младите заинтересирани за изложбите на МСУ, едукативната програма ќе продолжи во 2020

Ана Ололовска