Чарлс не сака да биде како мајка му, дури и ја менува церемонијата на крунисувањето

Од:

Крунисувањето на кралот Чарлс Трети би требало да трае нешто повеќе од еден час, откриваат британските медиуми. Треба да трае многу пократко од церемонијата во 1953 година кога беше крунисана кралицата Елизабета Втора, за која на улиците на Лондон се собраа милиони луѓе од цела Британија.

Се смета дека кралот Чарлс III сака неговото крунисување да го даде тонот на модерната монархија, а истовремено да задржи дел од раскошот и величественоста што го запрепасти светот за време на погребната церемонија на кралицата. Церемонијата на крунисување треба да се скрати од повеќе од три часа на нешто повеќе од еден час; поевтини и „порепрезентативни на различни заедници и вери“.

За разлика од кралските свадби, крунисувањето е државна церемонија, финансирана од владата и одлучување за списокот на гости. Списокот на гости за церемонијата најверојатно ќе биде намален од 8.000 на 2.000.

Имаше дискусии за порелаксиран кодекс на облекување. Поканетите можеби би можеле да носат повеќе секојдневни костуми наместо свечени (на жените им се советувало да ги држат главите покриени, по можност да носат дијадеми). Древните ритуали кои одземаат многу време, вклучително и подарувањето златни прачки на монархот, ќе бидат прекинати за да се заштеди време.

Би можело да ве интересира

Кралот Чарлс: Црпам голема сила од примерот на мајка ми

Чарлс во посета на Франција прв пат откако стана крал

Ана Ололовска

Кралот Чарлс Трети е седмиот британски монарх на поштенски марки, прв без круна

Ана Ололовска

Чарлс и Вилијам немаат коментар за книгата на Хари

Нови банкноти со ликот на британскиот крал Чарлс, но и старите нема да бидат исфрлени од употреба

А1он

Русија: На кралот Чарлс му е кажано да не контактира со руската амбасада

А1он