Апликација за читање хиероглифи

Од:

Гугл ја претстави својата нова програма наречена Фабрициус, која се користи како преведувач за египетски хиероглифи, односно дешифрирање на ова древноегипетско писмо.

Оваа функција е веќе дел од постоечката апликација „Уметност и култура“. Сепак, во теорија, би требало програмата уште повеќе да се усоврши.

– Иако е импресивно, таа сѐ уште не е на ниво да биде замена за високообучен стручњак за читање древни натписи… Сепак, ова е чекор кон тој пат, истакна д-р Роланд Енмарк – професор по египтологија на Универзитетот на Ливерпул.

Откривањето на софтверот се поклопува со годишнината од откривањето на Каменот од Розета во јули 1799 година. Тоа е еден од најзначајните наоди во египтологијата.

Фабрициус во овој миг е достапен на англиски и арапски јазик. Софтверот овозможува корисникот да вчита фотографии од хиероглифи што се наоѓаат на артефактите и, дигитално да го подобри своето знаење и проучувањето на анализата на тие симболи, како и деловите што недостасуваат и се избришани.

Би можело да ве интересира

Во Египет пронајдени 27 саркофази, стари над 2.500 години

Ана Ололовска

Промотивна апликација за виртуелно искуство на Археолошкиот објект Стоби

Ана Ололовска

Археолозите во Сибир пронајдоа сочувани тела на мечки стари 40.000 години

А1он

Маска стара 2.400 години пронајдена во Турција

Ана Ололовска

Завршија теренските истражувања на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

Ана Ололовска

Средновековни арапски златници пронајдени во Израел

Ана Ололовска