Жените во ЕУ во просек имаат за 14 отсто помали плати од мажите

Од:

Европската агенција за статистика објави дека бруто заработката на жените во ЕУ за еден час е во просек 14,1 процент пониска од заработката на мажите.

Евростат соопшти дека кај поединечните земји-членки, нерамнотежата во заработката меѓу жените и мажите е најголема во Естонија (21,7 отсто), Летонија (21,2 отсто), Австрија (19,9 отсто) и Германија (19,2 отсто).

На другиот крај од скалата, разликите се најмали во Луксембург (1,3 отсто), Романија (3,3 отсто), Италија (4,7 отсто) и Белгија (5,8 отсто).

Би можело да ве интересира

Русија очекувала повеќе од германското претседателство со ЕУ, Берлин личел на „предводник на антируските сили“

Жарко Настоски

Никој во Европската унија не сака помалку да се вакцинира од Бугарите

Жарко Настоски

ЕУ презема мерки за заштита на Украина од руската агресија

Ана Ололовска

Влада: Идентитетот и јазикот не може да бидат предмет на преговори

ЕУ досега извезе околу 200 милиони дози вакцини

Брисел: Посебната методологија за проширување ќе се примени на Србија и Црна Гора

Жарко Настоски