Железничката линија Белград-Солун укината заради економска неисплатливост

Од:

Министерството за транспорт и врски и МЖ Транспорт – АД Скопје и во наредниот период остануваат посветени на изнаоѓање решение со цел да се овозможи меѓународен железнички сообраќај, порачуваат од Министерството како реакција на објавените информации за укинување на железничката линија Белград -Солун.

– Во изминатиот период, Владата на Република Македонија преку Министерството за транспорт и врски и МЖ Транспорт – АД Скопје, во неколку наврати иницира средби со релевантните владини институции и железнички компании од Србија и Грција, на кои се бараа алтернативни решенија за да не дојде до укинување на железничката линија Белград-Солун. На сите средби, од страна на Српските и Грчките железници беше потенцирано дека единствена причина за укинување на оваа линија е непостоење на економска исплатливост за нејзино оддржување, соопшти Министерството за транспорт и врски.

Оттаму нагласуваат дека заедно со МЖ Транспорт – АД Скопје ниту имаат можност, ниту надлежност да влијаат врз деловната политика на националните железнички компании во Србија и Грција.

Би можело да ве интересира

Состојба на патиштата

Ана Ололовска

Состојба на патишта

Ана Ололовска

Променет сообраќаен режим на патот Тетово – Јегуновце поради градежни работи

Ана Ололовска

На Богородица и Табановце се чека до 30 минути

Ана Ололовска

Намален бројот на патници со автобуси во второто тримесечје од годинава

Ана Ололовска

На Богородица и Табановце се чека до половина час

Ана Ололовска