Зголемени продажните цени на производителите на индустриски производи

Од:

Продажните цени на производителите на индустриски производи во март годинава се повисоки на месечно ниво за 0,7, а на годишно за 1,2 отсто.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во споредба со февруари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 1,8 отсто и во секторот Преработувачка индустрија за 0,6 отсто, а се пониски во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 0,5 проценти.

Во однос на ланскиот март, продажните цени на производителите на индустриски производи се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 6,8 отсто и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 2,5 проценти, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 2,.2 отсто

Во март годинава, пак, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 0,9 отсто на месечно ниво, а за 1,1 отсто на годишно ниво.

Споредено со февруари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 2,4 отсто и во секторот Преработувачка индустрија за 0,8 отсто.

Во однос на март 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 10,8 проценти, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 2,5 проценти.

Би можело да ве интересира

Раст од 4,7 проценти на индустриското производство во ноември годинава

Ана Ололовска

Белата куќа ќе мора да реагира на недостигот од чипови за американската индустрија

А1он

Намален бројот на работници во индустријата

А1он

Зголемен прометот во индустријата

А1он

Во јуни раст од 9,5 проценти на индустриското производство на годишно ниво

Ана Ололовска

Во мај раст на вкупниот промет во индустријата од 58 отсто на годишно и 1,9 проценти на месечно ниво

Ана Ололовска