Здружение на вработени во сектор Игри на среќа – Сакам да работам: Предупредување за специјалната кампања против легалните игри на среќа

Од:

„Во специјалната кампања што се води против легалните игри на среќа во Северна Македонија очигледно веќе не се штедат ниту финансиски средства, ниту логистика.

Должни сме да ја предупредиме јавноста дека „свиркачи“ ни доставија информација дека одредени центри на моќ, кои имаат бизнис интерес да се затворат легалните игри на среќа во Северна Македонија, служејќи се со манипулација ќе се обидат да внесат немир кај родителите на учениците за да вршат уште пожесток притисок врз верските заедници, државните институции, политичките партии и закуподавачите на објектите, со цел да ја истуркаат нивната агенда. Извршител на оваа манипулација се очекува да биде таканареченото Движење „Антикоцкање“ од Тетово. Параван зад вистинските намери ќе биде наводна нивна грижа за учениците. Ќе се шират лажни вести, ќе се користат манипулативни податоци како дел од специјалната кампања против игрите на среќа.

Згрозени и вознемирени сме од приземните конструкции. И меѓу нас вработените во игрите на среќа има родители на ученици. Никој од нас не може да работи на штета на младината. Затоа сакаме да ги разобличиме лагите. Редно е за почеток претставниците на „Антикоцкање“ од Тетово да одговорат на следните прашања:

Дали и колку финансиски средства примиле во готово? По чиј налог ќе се обидат да манипулираат со родителите на учениците? Колку чини и кој ги покрива трошоците за дизајнот и изработката на претходните пропагандни материјали и оние кои планираат да ги пласираат во јавност? Чии бизнис интереси се кријат зад нивните активности? Дали одработуваат да се затвори легален бизнис за некој да печали од интернет игри на среќа и играчници на црно, без контрола од државата? Дали така учениците ќе бидат во поголем или помал ризик? Кој ќе понесе одговорност за штетата што ќе следи? Зошто сакаат да остават 10 илјади луѓе без своите работни места?

Конечно, ги повикуваме Владата и Собранието да отворат четири очи и да внимаваат да не паднат во замката што им се мести. Погрешни измени на Законот за игри на среќа и забавните игри ќе направи страшни последици на среден рок. Штетата што ќе се направи, многу долго нема да може да се санира. Затворањето на легалните игри на среќа секаде каде се спроведе предизвика играње на црно по подруми без ред и поредок, велат од Здружението на вработени во сектор Игри на среќа – Сакам да работам.

ПР Текст

Би можело да ве интересира

„Сакам да работам до партиите“: „Вашите кампањи против игрите на среќа се против 10 илјади вработени, кои можеби заедно со своите семејства на избори гласале и за вас!“

Вкупниот број на вработени во игрите на среќа е колку бројот на жители во две општини во источна Македонија

Предраг Петровиќ

Повеќе од 10 илјади вработени во игрите на среќа, индиректна поддршка за дополнителни 54 илјади работни места

„Сакам да работам“ за евентуалниот локален референдум во Тетово: Зошто ги премолчувате причините заради кои Албанија се откажа од забраната на игрите на среќа?

Ана Ололовска

Измените на Законот за игри на среќа се во согласност со препораките на ЕУ вели премиерот

Катерина Ѓуровски

(ВИДЕО) АПИС до пратениците: Која ЕУ директива предвидува затворање на легални игри на среќа и 10 илјади луѓе да останат без работа?

Горан Наумовски