Занаетчиите ја чекаат поддршката за плати, голем дел не можат да аплицираат за бескаматните кредити на Развојната банка

Од:

Со драстичен пад на побарувачката и финансиски проблеми, се соочуваат македонските занаетчии. Во услови на КОВИД-криза, како што наведуваат, се трудат да го одржат бизнисот ликвиден и да ги исплатат тековните трошоци: закуп, сметки за струја, вода, плати,…

Според петседателот на Занаетчиската комора Скопје, Горан Ристовски, КОВИД-кризата го доведува во прашање опстанокот на секторот доколку не се изгласа законското решение за финансиска поддршка, предвидено со петтиот сет мерки.

-Занаетчиите се соочуваат со намалена побарувачка на занаетчиските производи и услуги, проблеми со одржување на ликвидноста на бизнисот, недостаток на финансии за исплата на плати и придонеси за вработените, преоптовареност со парафискални давачки, како и со сивата економија како нелојална конкуренција на легалниот бизнис. Со задоцнетиот петти пакет мерки, се соочуваме со многу потешкотии. Занаетчиите ја очекуваат најавената финансиска поддршка за плати за февруари и март, законско решение кое се уште го немаме. Често поставувано прашање е како да се издржи наредниот период без финансиска подршка од државата, истакнува Ристовски.

Според Комората, се покажа дека неопходна мерка за опстанок на многу занаетчиски бизниси е финансиската поддршка за плата за самостојните вршители на дејност и вработените во занаетчискиот сектор.

-Без финансиска поддршка за плата многу занаетчии ќе останат без финансии и нема да бидат во можност да ги одржат бизнисите активни во наредниот период и да ги задржат вработените, наведува Комората.

Соопштува и дека голем дел од занаетчиите не можат да аплицираат за бескаматните кредитни линии на Развојната банка зашто поради кризата работеа со загуби и не ги исполнуваат условите за аплицирање на повиците.

-Паушално оданочените занаетчии се исклучени како можни апликанти во повиците за бескаматните кредитни линии и тие воопшто не можат да аплицираат, истакнува Комората

Занаетчиската комора дополнува и дека измената на Законот за ДДВ за намалување на даночната стапка од 18 на пет отсто, кој беше дел од четвртиот пакет мерки за справување со КОВИД-кризата, не беше согласно барањата на занаетчиите, зашто во измените и дополнувањата влегоа многу мал број занаетчиски дејности кои не се ДДВ обврзници.

Би можело да ве интересира

Арсовска: Занаетчиските бизниси имаат економска вредност за градот и затоа треба да се поддржуваат

А1он

Еднократна финансиска помош добиваат ноќните клубови, рестораните за свадби и туристичките агенции

Српските власти најавија нова еднократна државна помош од 50 евра, пензионерите ќе добијат по 100

Жарко Настоски

Хрватска: Малите стопанственици ја тужат државата поради епидемиолошките мерки

Жарко Настоски

Костадинов: 10 милиони евра за бескаматни кредити од линијата Ковид 4, поддршката за економијата продолжува

Од задутре кафеаните може да примаат гости и внатре, тоа не важи за дискотеките и клубовите

Жарко Настоски