За една година фотоволтаиците произвеле струја колку за шест градови во Македонија

Од:

За една година Регулаторната комисија за енергетика издала 267 лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори, најмногу за фотоволтаични централи, а во првите работни денови пристигнати се 13 нови барања за фотоволтаици.

Минатата година се инсталирани производни капацитети кои се приклучени или на преносна или на дистрибутивна мрежа. Најмногу, 106,5 мегават-часови се произведени од фотоволтаични електрани, 36 мегават-часови се од ветерната електрана во Свети Николе која е прва приватна компанија, 7,2 мегавати се од мали хидроелектрани и 2,5 мегавати се од електроцентрали кои користат биомасло.

– Вкупниот инсталиран капацитет за производство на инсталирана електрична енергија е зголемен за седум проценти во однос на 2021 година. Инсталираниот капацитет на овие електрани од обновливи извори одговара на капацитетите на ХЕЦ Козјак, ХЕЦ Света Петка и ветерниот парк во Богданци. Оваа произведена струја од обновливи извори може да снабди 65.700 домаќинства или приближно шест града зедно како Охрид, Тетово, Кратово, Крушево, Крива Паланка и Свети Николе. На овој начин се доаѓа до чиста енергија и ние во регионот сме напред во транзицијата. Во 2023 година имаме добиено нови 13 барања за фотоволтации и верувам дека ќе имаме нови 250 до 300 мегавати само оваа година – соопшти претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски.

Тој рече дека регулаторот ќе се концентрира на воведување на подзаконска регулатива за поставување на батерии со цел да се олесни балансирањето на целиот енергетски систем.

– Батериите како технологија се релативно скапи и може да ја зголемат цената од 20 до 30%. Но има субвенции кои драстично ќе ја намалат таа разлика. Некои искуства покажуваат дека во производствената цена на струјата, батеријата ќе учествува со удел помеѓу 10 и 20 отсто – додаде Бислимоски.

Би можело да ве интересира

Ковачевски не открива како ѝ оди на сопругата бизнисот со фотоволтаици

Орце Костов

Скопјани ќе плаќаат 29,5 денари месечно повеќе ако ЈП Водовод ја прифати максималната тарифа на Регулаторна

Орце Костов

Бислимоски: Водовод побара да ја поскапиме цената на водата, ние ќе предложиме да се намали

Ана Ололовска

Скопски „Водовод“ бара зголемување на цената на вода за 30 денари, РКЕ предлага седум денари, конечната одлука ја носи Советот на општината

Ана Ололовска

РКЕ: Во јануари нови 26 фотонапонски централи со моќност од шест мегавати

Ана Ололовска

Бектеши порача да не се произведува премногу струја оти нема каде да се складира вишокот

Орце Костов