За 5,9 отсто зголемени откупот и продажбата на земјоделски производи

Во првото тримесечје од 2019 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 5,9 отсто во однос на истиот период лани. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 12,5 проценти, а кај продажбата од сопствено производство има намалување од 8,9 отсто.

Според Државниот завод за статистика, зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, индустриските растенија, градинарските растенија, овошјето, млекото и рибата, а намалување кај фуражните растенија, алкохолните пијалаци, добитокот, живината и јајцата и млечните производи.

Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува зголемување вофевруари, додека во јануари и март е забележано намалување на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи.

Би можело да ве интересира

До крајот на месецов земјоделците ќе можат да купуваат „зелена нафта“

Ана Ололовска

Намаленото производство ги крена цените на градинарските производи

Ана Ололовска

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ 11 години ги игнорираше земјоделците

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Китев: Создаваме услови за окрупнување на површините и за зголемување на производството

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трипуновски: Заев и Николовски го урнисаа македонското земјоделство

Ана Ололовска

Со нови законски решенија до подобро и помасовно земјоделско задругарство

Ана Ололовска