За 0,4 отсто зголемен бројот на работниците во индустријата

Од:

Бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – март 2019 година во однос на периодот јануари – март 2018 година е зголемен за 0,4 отсто, но за 0,8 отсто е намален бројот во март годинава во однос на март 2018.

Според Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Преработувачка индустрија бележи пад од 0,9 отсто, во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пад од 0,4, а во секторот Рударство и вадење на камен пораст од 0,4 проценти.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 0,2 отсто и Капитални производи за 9,3, додека опаѓање има кај Енергија за 0,8 отсто, Трајни производи за широка потрошувачка за 4,6 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,7 проценти.

Би можело да ве интересира

Раст од 4,7 проценти на индустриското производство во ноември годинава

Ана Ололовска

Белата куќа ќе мора да реагира на недостигот од чипови за американската индустрија

А1он

Намален бројот на работници во индустријата

А1он

Зголемен прометот во индустријата

А1он

Во јуни раст од 9,5 проценти на индустриското производство на годишно ниво

Ана Ололовска

Во мај раст на вкупниот промет во индустријата од 58 отсто на годишно и 1,9 проценти на месечно ниво

Ана Ололовска