Во септември просечната нето плата 27.405 денари

Од:

Просечната нето-плата во септември годинава изнесува 27.405 денари и е за 7,7 отсто повисока во однос на минатогодишниот септември, додека просечната бруто исплатена плата изнесува 40.913 денари и е повисока за 8,2 отсто.

Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемувањето се должи, пред се, на повисоката просечната месечна исплатена нето плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација за 10,6 отсто, во Преработувачка индустрија за 10,2 отсто и во Дејностите на здравствена и социјална заштита за 10 отсто.

Намалување на просечната месечна исплатена нето плата, во однос на претходниот месец има во секторите Земјоделство, шумарство и рибарство за 7,1 отсто, Уметност, забава и рекреација за 6,4 отсто и Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли за 3,2 отсто.

Зголемување на испалатената бруто плата се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Преработувачка индустрија за 10,7 отсто, Уметност, забава и рекреација за 10,6 и Дејности на здравствена и социјална заштита за 10,2 отсто.

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Уметност, забава и рекреација за 6,4 отсто, Земјоделство, шумарство и рибарство за 5,4 и Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли за 2,9 отсто.

Би можело да ве интересира

Над 13500 барања поднесени за поддршка за исплата на плата во октомври, исплатени на скоро 12000

Ана Ололовска

Просечната плата во август 27.535 денари

Ана Ололовска

Заев: Просечната плата продолжува да расте и во услови на здравствено-економска криза

Ана Ололовска

Просечната нето-плата во јули 27.231 денари

Ана Ололовска

Просечна нето плата во јуни 26.867 денари, а бруто платата 40.107 денари

Ана Ололовска

Минималната плата од јули е зголемена на 14.934 денари, ССМ потсетува за да нема изигрувања како со субвенциите

Маја Илиевска-Пачемска