Во септември каматните стапки на кредитите 5,09 проценти, на депозитите 1,36

Од:

Во септември годинава продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, која забележа месечен пад од 0,04 процентни поени и се сведе на ниво од 5,09 проценти. На годишна основа падот кај оваа каматна стапка изнесува 0,37 процентни поени, соопшти денеска Народната банка.

Просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 1,36 проценти и забележа месечен и годишен пад од 0,02 процентни поени и 0,06 процентни соодветно.

Просечната каматна стапка на новоодобрените кредити минатиот месец се намали за 0,15 процентни поени на месечна основа и изнесува 4,46 проценти, додека на годишна основа оствари пад од 0,40 процентни поени.

Во септември, просечната каматна стапка на вкупните кредити одобрени на корпоративниот сектор изнесува 4,32 процента, а на новоодобрените кредити на домаќинствата изнесува 5,10 проценти.

Во септември, просечната каматна стапка на новопримените депозити изнесува 1,27 проценти по остварен месечен раст од 0,17 процентни поени. На годишна основа, кај каматните стапки на новопримените депозити е евидентиран пад од 0,30 процентни поени. За новопримените депозити на домаќинставата каматната стапка изнесувала 1,24 проценти, со минимален раст од 0,01 процентен поен.

Би можело да ве интересира

Тасевска: Каматата веќе не смее да биде повисока од долгот, усвоени измените на Законот за облигациони односи

Credissimo прославува 5 години пари навреме со подароци од 5 000 ден. секој ден!

Ана Ололовска

НБРМ: Во вториот квартал нето приливи од 69 милиони евра, девизните резерви зголемени за 94,5 милиони евра

А1он

Credisismo со поголем износ до 120.000 ден и нова Лојална програма!

Ана Ололовска

НБ: Последните макроекономски показатели главно се движат во очекуваните рамки

Ана Ололовска

Заев најави нови 100 милиони евра за евтини кредити за стопанството

Жарко Настоски