Влада: Продолжува заштитата на домаќинствата од повисока цена на топлинска енергија

Од:

Владата извести дека на денешната седница донела одлука за преземање мерка за финансиска поддршка со засметување на разликата на цена на топлинската енергија на вршителите на енергетските дејности на пазарот на топлинска енергија, за потрошената топлинска енергија од страна на потрошувачите од категоријата домаќинства, во услови на кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија.

Оваа одлука за новата грејна сезона практично значи продолжување на субвенционирањето од страна на Владата во делот на сметките за топлинска енергија на домаќинствата, со цел заштита на домаќинствата од повисока цена на топлинска енергија, како што беше случај и досега, известуваат од Владата.

Мерката за финансиската поддршка е предвидено да се реализира согласно меѓусебните права и обврски утврдени со склучени договори помеѓу Акционерското друштво за производство на електрична енергија ЕЛЕКТРАНИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, во државна сопственост, Скопје и носителите на лиценца за снабдување со топлинска енергија на подрачјето на градот Скопје.

Мерката се однесува на временскиот период од денот на влегувањето во сила на оваа одлука – до истекот на рокот на утврденото постоење кризната состојба во снабдувањето со топлинска енергија, велат од Владата.

Би можело да ве интересира

ЗНМ: Односот на владините службеници е цензура

Таравари: За влез во Влада сакаме директори на Царина, УЈП… или ништо од коалиција

Анита Петровска Рајковиќ

Од приходите од игрите на среќа ќе се финансираат борбата против семејното насилство и активностите на инвалидските организации и Црвениот крст

Утврден е Предлогот на закон за прогласување на Кањон Матка за споменик на природата

Ана Ололовска

Грковска-Ескобар: С. Македонија е на правиот пат да ги оствари своите цели и се смета за пример во регионот

Ана Ололовска

Министерствата за здравство, за финанисии и ФЗО да достават предлог решение за набавка на терапија на пациентите со цистична фиброза

Ана Ололовска