Влада: Одобрени две стратешки инвестиции за соларни електрани вредни 116 милиони евра

Од:

Владата на денешната 125-та редовна седница донесе одлука за утврдување статус на стратешки инвестиционен проект на Друштво за производство, трговија и услуги РИНУАБЛ ПАУЕР ИНТЕРНАТИОНАЛ ДООЕЛ Скопје, односно за инвестиција фотонапонска електрана со јачина од 85 мегавати.

Соларната електрана на стратешкиот инвеститор вредна 63 милиони евра ќе биде изградена во атарот на Долни Балван, Општина Карбинци.

На денешната седница Владата донесе уште една одлука за утврдување стратешка инвестиција за компанијата ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопје, која што ќе инвестира во изградба на фотонапонска електрана со јачина од 70 мегавати и со вредност од 53 милиони евра.

ХЕК СОЛАР МК соларната електрана ќе ја гради во Општина Пехчево.

Би можело да ве интересира

ЕСМ го презема управувањето и со топланата Скопје Север

А1он

Комората ќе ја повлече иницијативата пред Уставниот суд, ќе се најдат решенија за предизвиците околу недела неработен ден

А1он

Формирани се работните групи за продлабочување на соработката со Бугарија

А1он

ЕСМ ќе управува со БЕГ заради континуирано обезбедување топлинска енергија

А1он

Владата прогласи кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија

А1он

Второто полугодие за основното и средното образование се одлага за 1 февруари

А1он