ВИДЕО: Поддршка од 100 милиони евра од ЕИБ за македонските мали и средни претпријатија

Од:

Нови 100 милиони евра добри земјава од Европската инвестициска банка (ЕИБ) наменети за поддршка на петпријатијатам со договор што беше потпишан денеска.

– Денеска потпишавме исклучително важни договори со ЕИБ со кои се обезбедуваат 100 милиони евра поволни средства за малите и средни претпријатија во Република Северна Македонија или една значајна ликвидносна поддршка за заздравувањето од ковид-пандмеијата. За нашата економија овие средства значат нови вработувања, нови инвестиции, а со тоа и придвижување на економската активност, изјави министерот за финансии Фатмир Бесими по потпишување на договорот.

Тој оцени дека ова е доказ за две важни партнерства, прво со ЕУ, а потоа и со ЕИБ.

Средствата ќе се пласираат по поволни услови и ќе им бидат достапни на претпријатијата преку деловните банки.

Министерот наведе дека претходните кредитни линии од ЕИБ од 450 милиони евра покажаа добри резултати и со нив се поддржани над 2090 проекти. Од вкупната сума, 75 отсто се за инвестиции и се отворени над 8000 работни места.

Би можело да ве интересира

Бесими: Ефектот од ЕУ е 850 евра просечно дополнителен приход годишно по глава на жител

Горан Наумовски

Бесими: Нема никаква дилема дека тоа што е право на вработените ќе се оствари

Ана Ололовска

МФ: Ги преземеме потребните мерки за одржување и зајакнување на кадровскиот капацитет во јавната администрација

Горан Наумовски

Бесими на Еуромани: Фискалната консолидација дава резулати во намалување на буџетскиот дефицит и јавниот долг

Ана Ололовска

Бесими: Законот за буџети темел на реформите за подобрување на управувањето со јавните финансии

Ана Ололовска

Бесими на билатерален скрининг со ЕУ: Редовниот дијалог со ЕК придонес за насочување на капацитетите кон најприоритетните реформи

Ана Ололовска