(ВИДЕО) Митева: Катастар пред банкрот, зголемување на давачките до 500 отсто

Од:

„Во услови на длабока сиромаштија, кризи и инфлација, СДСМ им воведе нови поскапи цени на услугите на Агенција за катастар на недвижности. Со новиот Тарифник на Катастарот услугите за добивање одредени податоци се поскапени за 100, 200, па и за 500 отсто, на товар на геодетските друштва, нотарите, адвокатите и граѓаните кои користат катастарски услуги“, рече Марија Митева, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

„Еве и неколку примери за тоа:

-Ако досега за добивање на податоците кои се потребни за подготовка на геодетски елаборат се плаќало 750 денари, со зголемувањето износот ќе биде 1.552 денари, односно за повеќе од 100 отсто, или

-ако правото на упис на стан досега чинеше 300 денари, сега е 1200 денари, или

-ако имотен лист чинеше 180 денари, сега е 250 денари итн.

Всушност, запишување на стан има зголемување за преку 300%, запишување на парцела има зголемување од 100%, имотен лист зголемување за 40%, а зголемување на поедини производи оди и до 500%.

Ваквите измени на тарифникот се направени без никаква консултација со најзасегнатите страни. Ваквите измени согласно член 37 став 2 од Законот за катастар на недвижности, ги донесува Управниот одбор на Агенцијата по претходно добиена согласност од страна на Владата. Ова докажува дека додека власта со полна уста зборува за наводна грижа и помош за граѓаните и за стопанството во услови на економска криза, дава согласност за зголемување на цените на услугите кои им се неопходни на граѓаните и бизнисот. Власта на дело покажува самоволие и невиден грабеж. Со ваквиот тарифник сосема е јасно дека во голема мера се доведува во прашање рентабилноста и опстојувањето на Агенцијата за катастар на недвижности. Дали власта сака со ова да го спаси Катастар од банкрот? Дали ова ќе биде уште една институција која ја претворија во загубар? Дали Агенцијата е во состојба да обезбеди плати за вработените или преку зголемување на давачките ќе се обиде да ја сокрие реалноста?

Овие поскапувања не се ниту први ниту единствени во време на СДСМ. Оваа Агенција нема да биде ниту прва ниту единствена која ќе ја упропастат. СДСМ е прва и единствена политичка партија која етапно го уништува системот во државата. СДСМ мора да замине“, изјави Марија Митева, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

Би можело да ве интересира

Стоилковски: Имаме ситуација на студена војна меѓу Македонија и Бугарија, а премиерот и претседателот си играат аналитичари

ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски да каже како е можно на се што испопотпишаа да создадат студена дипломатска војна со Бугарија

ВИДЕО: Падна понуда за кладба во Собранието меѓу власта и опозицијата

Кристијан Ландов

Стоилковски: Човекот кој избегал од затвор, за кој држев прес денес, ми става лајк од бегство, Спасовски оставка веднаш

Ана Ололовска

Талески: ВМРО-ДПМНЕ да го поддржи Договорот со Фронтекс во Собрание

ЕСМ: Блок 1 од РЕК Битола нема дефект, плански е исклучен поради интервенции