ВИДЕО: Министерствата разгледуваат за кои сектори ќе важи неработната недела

Од:

Откако министерствата ќе го разгледаат, нацрт-законот за неработна недела ќе биде објавен на ЕНЕР-Електронски национален регистар на прописи, за да се слушне реакцијата од јавноста, соопшти министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска.

„Законот за прогласување на недела како неработен ден е измена на Законот за работни односи, во членот 134, каде дефинираме дека недела е неработен ден, ако со друг закон или колективен договор не е поинаку решено. Тоа е главната измена во Законот за работни односи“, рече Шахпаска.

Здравство, полиција, противпожарните и комуналните служби се единствените кои министерката ги наведе како витално важни дејности, кои и понатаму ќе работат во недела.

„Имавме меѓусекторски и меѓуресорски консултации меѓу сите министерства за да се утврди кои сектори ќе бидат изземени од овој закон. Ние го драфтиравме законот, го испративме до сите министерства и очекуваме нивен одговор за дополнувања и сугестии“, рече Шахпаска.

Таа вели дека Министерството за труд и социјална политика има најголем буџет, во однос на другите министерства, а најави и дека Буџетот за наредната година е проектиран во насока за надминување на последиците од корона-кризата.

Би можело да ве интересира

МТСП: Работодавачите се должни утврдениот бруто-износ за 2023 година да го пресметаат и исплатат со платата за месец март

Ана Ололовска

Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Ана Ололовска

Тренчевска за деветмесечното дете со туберкулоза: Не се работи за занемарување на дете, ќе ги почекаме извештаите од увидот на стручниот тим од Куманово

Ана Ололовска

МТСП: Во тек е исплата на образовниот додаток за втор мерен период за учебната година 2022/2023 година

Ана Ололовска

МТСП: Исплатата на финансиската поддршка за ранливи категории граѓани на 13 февруари, списоците ќе бидат објавени на 6 февруари

Ана Ололовска

Тренчевска: Позитивните примери од Хрватска несомнено ќе придонесат во унапредување на системот за социјална и детска заштита

Ана Ололовска