(ВИДЕО) Ковачески: Обезбедени 32 милиони евра, РЕК Битола наскоро со нови филтри и вентилатори

Од:

На вечерашната трибина организирана од СДСМ, посветена на енергетиката, директорот на ЕСМ, Васко Ковачевски информираше дека готова е постапката за новите филтри во РЕК Битола.

Ковачевски рече дека како што претходно ветиле, изминатиот период посветено се работело на овој проблем и за прв па после 40 години од монтирањето филтри, РЕК Битола ќе има нови.

“Обезбедени се 32 милиони евра. Ќе се направи темелна реконструкција на трите филтрите и замена на вентилаторите.

Тоа значи дека за прв пат по инсталирањето на филтрите во 80те години, во 2020 година оваа година наесен ќе се врши целосна реконструкција на електростатскиот филтер на овој блок, 2021 и 2022 на другите два блока и од 2023 до 2025 ќе ја завршиме и втората фаза десулфуризацијата”, рече Ковачевски.

Би можело да ве интересира

Ќурчиевски: И покрај енергетската транзиција никој во РЕК Битола нема да остане без работа

Ана Ололовска

Ковачевски: Очекуваме во наредните два до три месеци да ја докомплетираме постапката за изградба на топловодната мрежа во Битола

Ана Ололовска

РЕК Битола го стави во функција Блок 1

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ковачевски: Блок 1 во РЕК Битола ќе стане гасна електрана до 2025/26 година

Ана Ололовска

АД ЕСМ: Врнежите ја отежнаа работата во рудниците во РЕК Битола, но снабдувањето со струја е стабилно

Ана Ололовска

Ковачевски изврши увид во работењето на рудниците Суводол и Брод/Гнеотино и на Термоелектраната

Ана Ололовска