ВИДЕО: АД ЕСМ – подружница „Енергетика” почна со парно греење во Железара, Автокоманда, Триангла, Маџари и Хиподром

Од:

На почетокот на грејната сезона, денеска АД ЕСМ, подружница „Енергетика” почна со испорака на топлинска енергија за корисниците кои се снабдуваат со греење преку топловодниот систем на „Енергетика“, а тоа се скопските населби Железара, Автокоманда, Триангла, Маџари и Хиподром.

Парно греење добија 3700 домаќинства, детски градинки, основни и средни училишта и деловни субјекти.

Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевскио истакна дека во „Енергетика” се бележи зголемен интерес за нови приклучувања на системот на парно греење, како од индивидуални куќи, така и од новоизградени станбени згради во овие населби.

– Имаме поднесени барања за нови приклучоци кои во моментов се во фаза на реализација, бидејќи истите беа поднесни во втората половина на септември и првата половина на октомври, така што бројката на корисници дополнително ќе се зголемува, изјави Ковачевски при денешната посета на „Енергетика” и увидот во работите за старт на грејната сезона.

Од АД ЕСМ посочуваат дека во однос на проширувањето и реконструкцијата на топловодна мрежа, во завршна фаза е изработката на проектите, а реализацијата е планирана за наредната година. Со оваа инвестиција ќе се обезбедат нови приклучоци и греење за пошироко подрачје во населбите Железара и Хиподром, како и поквалитетно греење за постоечките корисници.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Очекуваме во наредните два до три месеци да ја докомплетираме постапката за изградба на топловодната мрежа во Битола

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ковачевски: Блок 1 во РЕК Битола ќе стане гасна електрана до 2025/26 година

Ана Ололовска

Ковачевски изврши увид во работењето на рудниците Суводол и Брод/Гнеотино и на Термоелектраната

Ана Ололовска

Поради дефект без парно е дел од населбата Водно

ВИДЕО: Без фасада и прозорци зјае зградата на ЕСМ сред Скопје, две години чека модерно решение

Кристијан Ландов

Бочварски и Ковачевски разговараа за забрзување на реализацијата на проектите на ЕСМ

Ана Ололовска