Уште 15 дена за поднесување даночни пријави до УЈП по електронски пат

Од:

На 15 дена дена пред истекот на рокот за поднесување даночни пријави до УЈП по електронски пат, 1440 фирми не презеле никакви чекори, односно воопшто се немаат регистрирано на системот е-Даноци (https://etax-fl.ujp.gov.mk), соопшти Управата за јавни приходи.

Согласно измените на Законот за даночна постапка донесени во јули годинава, се предвидува сите месечни ДДВ обврзници, почнувајќи од 1 јануари 2013 година, своите ДДВ-пријави и даночни биланси за данокот на добивка задолжително да ги поднесуваат до УЈП по електронски пат преку системот е-Даноци.

Постапката за регистрација за електронско поднесување на даночни пријави е едноставна и трае 10 минути. За да можат фирмите да се регистрираат и да ги користат електронските даночни услуги, треба да поседуваат Интернет, е-Пошта, како и Дигитален сертификат на УСБ токен кој е издаден од некоја од овластените куќи: Македонски Телеком или КИБС.

Доколку фирмите навремено не се прилагодат на новините за електронско пријавување на данок, постои ризик да не можат да го користат системот е-Даноци, а со тоа и да не бидат во состојба навремено да поднесат даночна пријава и да пријават данок од 1 јануари. УЈП потсетува дека законот предвидува високи казни – за неподнесување, односно ненавременото поднесување на даночна пријава во законски предвидениот рок предвидена е глоба која достигнува до 3500 евра во денарска противредност.

Би можело да ве интересира

УЈП го следи случајот со текстилната фабрика „Баргала“, контролата е при крај

Ана Ололовска

Лукаревска: Изречени се повеќе од 400 глоби за неиздавање фискални сметки

Ана Ололовска

УЈП правела техничко доусогласување, ќе се исплатат и останатите средства од „Мој ДДВ“ за првото тримесечје

Ана Ололовска

Државната помош за февруари и март ја злоупотребиле 181 работодавач, не дале плати на 753 вработени

Ана Ололовска

На 31 мај истекува рокот за потврда или корекција на даночни пријави

Барањето за исплата на плати за февруари и март поставено на платформата на УЈП, работодавачите до 30 април да го поднесат на е-даноци

Ана Ололовска

Leave a Comment

five + seventeen =