УЈП почнува со доставување на претпополнетите годишни даночни пријави

Управата за јавни приходи од денеска ќе почне да ги доставува претпополетите годишни даночни пријави на даночните обврзници за приходи остварени во 2018 година.

Претпополнетите годишни даночни пријави ќе се доставуваат електронски на корисничките профили што претходно ги регистрираа даночните обврзници, додека на е-маил адресата корисикот ќе добие нотификација дека е испратена претпополнетата годишна даночна пријава, која ќе треба да ја потврди или коригира.

Ова е прва година во која граѓаните добиваат претпополнета годишна даночна пријава. До минатата година граѓаните за остварени приходи во претходната година ја доставуваа годишната даночна пријава до Управата за јавни приходи, а со реформата што беше спроведена во текот на минатата година, граѓаните електронски ќе ја добиваат годишната даночна пријава.

Годишните даночни пријави Управата за јавни приходи треба да ги достави најдоцна до 30 април, а граѓаните да ја коригираат или да ја потврдат имаат рок до 31 мај годинава.

Во електронскиот систем на Управата за јавни приходи се регистрирани близу 700 илјади даночни обврзници. Иако беше предвидено беше одложено регистрирањето во системот на пензионерите што остваруваат приход само по основ на пензија.

Би можело да ве интересира

УЈП ќе постави информативни пултови за мерката за поврат на ДДВ

Ана Ололовска

Неправилности за МојДДВ се пријавуваат на 198

Ана Ололовска

Скенирани близу три милиони фискални сметки, повратот на ДДВ кон граѓаните 25,3 милиони денари

„Даночен рај“ кој ги штити милијардите што ги кријат богаташите

Ана Ололовска

Заев: „Мој ДДВ“ ја користат 65.000 граѓани

Ана Ололовска

УЈП: За поврат на ДДВ од 600 денари месечно, треба да се оствари промет од 26.600 денари

Габриела Димковиќ-Мишевска