Три потпретседатели на Светска банка доаѓаат на Конституенцата во Скопје

Од:

Три потпретседатели на групацијата на Светска банка ќе присуствуваат на Конституенцата на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), што ќе се одржи од 21 – 22 јуни во Скопје. Станува збор за потпретседателот на Светска банка за Европа и Централа Азија Сирил Милер, потпретседателот за човечки развој на Светска банка Анет Дискон и потпретседателот на Меѓународната финансиска корпорација (ИФЦ) Георгина Бејкер.

-Инаку, не е вообичаено толку многу високи претставници на Светска банка да присуствуваат на Конституенца. Тоа е потврда за прогресот на реформите во јавните финансии, како и на добрата соработка на Владата со Светска банка, наведуваат од Министерството за финансии.

Освен тројцата потпретседатели на Светска банка, во соопштението стои дека, ќе присуствува и директорот на ММФ за Европа Пол Томпсен. На состанокот на Холандско-белгиската конституенца на Групацијата на Светската банка и ММФ ќе присуствуваат и министри за финансии и гувернери на централни банки од земјите од Конституенцата од Холандија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грузија, Ерменија, Израел, Кипар, Луксембург, Молдавија, Романија, Украина, Хрватска и Црна Гора.

Организатори на Конституенцата се Министерството за финансии и Народната банка. Средбите претставуваат своевиден форум на кој високите претставници на носителите на фискалната и монетарната политика во земјите членки разменуваат мислења за политиките и програмите на ММФ и СБ, како и за други клучни прашања за европската и светската економија.

Би можело да ве интересира

Ангеловска: Амандманите да се предлагаат анонимно – битна е содржината, не политичката партија

Ана Ололовска

МФ: Нето повлекувањето преку ДХВ е намалено за 40% во однос на 2012-2016 година

Ана Ололовска

Ангеловска: Бројките и резултатите покажуваат дека годината е економска

Ана Ололовска

Субвенции за автомобили ќе нема, средствата се насочуваат во мерки што даваат најдобар резултат

Ана Ололовска

Од 6-8 декември саем „Купи куќа, купи стан“, проектот продолжува и догодина

Ана Ололовска

Преку МојДДВ #МојаНаграда 3.852 парични награди, од кои две премии по 50.000 евра

Ана Ололовска