Тренчевска: За посреќна детска игра ќе ги разубавиме дворовите на детските градинки „Весело Штркче“ и „Јаготка“ , ќе изградиме и 12 детски градинки

Од:

Грижата за децата е високо на агендата на Владата и на Министерството за труд и социјална политика и затоа не застанеме во намерата да отвораме што повеќе детски градинки, рече министерката Јованка Тренчевска, при посетата на градинката „Весело Штркче“ во прилепското село Кривогаштани. Таа посочи дека оваа година со блок дотации од Министерството за труд и социјална политика во висина од околу два милиони денари, ќе бидат реконструирани дворовите на објектите за згрижување на деца од предучилишна возраст „Весело Штркче“, и на „Јаготка“, во селото Обршани.

dobivaj vesti na viber

„Со реконструкцијата на дворовите на градинките ќе овозможиме правилен раст и развој на децата, бидејќи тие ќе си играат со нови реквизити на меки подлоги и песок. На еден од објектите ќе биде поставена и нова заштитна ограда. За посреќна детска игра просторот ќе биде разубавен со зимзелени дрва и клупи“, рече министерката Тренчевска.

На децата од градинката „Весело Штркче“, министерката им подели дидактички играчки и друг игровен материјал со кој децата ќе можат полесно да го реализираат воспитно – образовниот процес.
Таа најави дека Владата и Министерството, во повеќе општини, особено во руралните средини работат на проширување на капацитетите за згрижување на децата во градинките.

„Се стремиме кон европскиот просек, каде опфатот на деца во градинките е до 90 проценти. Ние до 2024 година планираме 60 проценти од децата од предучилишна возраст да бидат сместени во градинки. Во изминатиов период изградивме 65 објекти, со што го зголемивме капацитетот за згрижување за 3.850 деца. Во текот на оваа година ќе ја завршиме изградбата на отпочнатите детски градинки за 1.900 дечиња. Со отворање на 12 нови детски градинки во Свети Николе, Ерџелија, Росоман, Битола, Арачиново, Липково, Гостивар, Тетово, Теарце, Могила, Дебар, Гевгелија, Карпош, планираме да го зголемиме опфатот за уште 1.450 деца“, рече министерката Тренчевска.

Со Програмата за изградба, опремување и одржување на објектите за детска заштита, во следните години, ќе бидат дополнително изградени нови детски градинки.

Би можело да ве интересира

Тренчевска: Живеењето со поддршка е вистински исчекор кон почитување на човековите права на лицата со попреченост, отворени две нови станбени единици во Демир Капија

Ана Ололовска

Тренчевска: Со заедничка работа на институциите до поуспешни резултати во борбата против насилството

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Тренчевска: Новата апликација Bebbo нуди практични совети за правилен развој на децата

Ана Ололовска

МТСП: Во тек е етапната исплата на јунските пензии

Ана Ололовска

Тренчевска: Граѓанскиот сектор е наш партнер во унапредувањето на социјалните услуги

Ана Ололовска

МТСП: В понеделник почнува исплатата на мајските пензии, со дополнителни 1000 денари финансиска поддршка

Ана Ололовска