Тренчевска: Пензиите ќе продолжат да се исплаќаат предвремено на крајот од месецот, грижата за пензионерите е наш приоритет

Од:

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставници на Македонската банкарска асоцијација-Скопје, на која разговараа за досегашната и идна соработка меѓу министерството и банкарскиот сектор.

На почетокот на пандемијата предизвикана од Ковид 19, со цел спречување на ширење на вирусот, со Заклучок на Владата на РСМ, беше однесена одлука, за предвремена и етапна исплата на пензиите, на крајот на месецот, за пензии кои се однесуваат на тековниот месец.
На средбата се потврди добро воспоставената соработка, со заклучок дека таа ќе продолжи и понатаму односно дека пензиите и во иднина ќе продолжат да се исплаќаат предвремено, на крајот на месецот.

За Министерството за труд и социјална политика, грижата за пензионерите е приоритет. Потврда за тоа е воспоставувањето на новата методологија за усогласување на пензиите на долг рок, со која пензиите ќе растат во континуитет, како и финансиската помош од 3000 денари за три месеци. Тоа значи и подигнување на животниот стандард на нашите највозрасни граѓани во државата.

Би можело да ве интересира

Влада: Исплата на пензиите од 28 јуни

А1он

Тренчевска: Граѓанскиот сектор е наш партнер во унапредувањето на социјалните услуги

Ана Ололовска

МТСП: В понеделник почнува исплатата на мајските пензии, со дополнителни 1000 денари финансиска поддршка

Ана Ололовска

Тренчевска од Берово: Преку унапредување на правата и услугите од системот на социјална заштита обезбедуваме поголема грижа за ранливите категории

Ана Ололовска

Тренчевска -Јан Коп: Холандија останува силен поддржувач на С. Македонија, заштитата на човековите права е наш заеднички приоритет

Ана Ололовска

Тренчевска: Апликацијата Сиборд претставува унапредување на инклузијата на децата со попреченост уште од најраната возраст​

А1он