ТИРЗ ги претстави можностите за инвестиции и новиот концепт пред водечките луѓе од автомобилската бранша

Од:

ТИРЗ се претстави на петнаесеттиот конгрес на автомобилската индустрија во организација на престижниот германски магазин „Аутомобилвохе“ на кој се среќаваат водечките луѓе од автомобилската бранша. На конгресот во Лудвигсбург, ТИРЗ го презентира новиот концепт за поттикнување на инвестиции и можностите за инвестирање во Северна Македонија.

dobivaj vesti na viber

На штандот на ТИРЗ посетителите изразија посебен интерес за новиот пристап на индивидуализиран пакет за учество на државата во инвестицијата кој се базира на анализа на 10 годишни инвестициски планови, но и за новиот Стратешки зелен инвестициски фонд кој треба да поттикне забрзан раст и дигитална трансформација.

На дводневниот настан, кој се одржувана 09 и 10 ноември, посветен на рестартот на автомобилската индустрија по пандемијата, учествуваат водечките компании за производство на автомобили и автомобилски компоненти претставувани од првите луѓе, меѓу кои и Лука Де Мео новиот шеф на „Рено“, Мате Римац од Римац аутомобили кој неодамна го презема и „Бугати“, првиот човек на „БМВ“, Манфред Шох, како и Оливер Блуме од „Порше“.

На конгресот се презентирани и мерките кои компаниите ги презеле за рестартирање на производството по кризната пандемиска година, како и очекувањата и производствените планови кои следат. Сите се согласни дека иднината е во електро-автомобилите како и дека е потребна релокација на производството поблиску до Европа со цел во иднина да се избегнат ситуации како актуелната во која голем дел од производството на автомобили е успорено поради недостаток на чипови од Азија. Балканскиот регион има особено предност како една од преферираните дестинации за идни инвестиции.

Би можело да ве интересира

Извозот од ТИРЗ над 1 милијарда евра во првите четири месеци од годинава

Ана Ололовска

Над 40 милиони евра влегуваат во државниот буџет од ТИРЗ

Ана Ололовска

Нова иницијатива на ТИРЗ за подинамична поддршка за компании кои имаат подобри ефекти од инвестициите

Ана Ололовска

ТИРЗ: Растот продолжува и во 2022

Ана Ололовска

Деспотовски: Во ТИРЗ постигнати близу 190 милиони инвестиции, нови 2700 работни места со просечна плата над 50.000 денари

Ана Ололовска

Деспотовски: За првпат достигнато највисоко ниво на извоз од З милијарди евра во ТИРЗ

Ана Ололовска