Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Од:

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи“ отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени.

dobivaj vesti na viber

Надоместувајќи ја штетата од пандемијата, руската инвазија на Украина го зголеми забавувањето на глобалната економија, којашто влегува во долг период на слаб раст и растечка инфлација, се вели во најновиот извештај на Светска банка.

Ваквите економски движења го зголемуваат ризикот од стагфлација, со потенцијално штетни последици за економиите со средни и ниски приходи. Стагфлација е состојба на држава или област на монетарната унија во која економијата е истовремено во состојба на стагнација и инфлација.

Светската банка очекува глобалниот раст да падне на 2,9 отсто во 2022 година, што е далеку под 4,1 отсто проектирани во јануари.

Се очекува дека економиите ќе се движат со ова темпо во периодот од 2023 до 2024 година, бидејќи војната во Украина на краток рок предизвикува нарушувања во активностите, инвестициите и трговијата, побарувачката исчезнува, а приспособувањето на фискалната и монетарната политика напредува. полека.

Како резултат на штетите од пандемијата на коронавирус и војната, нивото на приход по глава на жител во економиите во развој оваа година ќе биде речиси пет проценти под трендот пред пандемијата.

– Војната во Украина, блокадите во Кина, прекините на синџирот на снабдување и ризикот од стагфлација го кочат растот. За многу земји, рецесијата ќе биде тешко да се избегне, изјави вчера претседателот на Светска банка Дејвид Малпас. Тој смета дека има итна потреба да се зајакне производството и да се избегнат трговските ограничувања.

– Потребни се промени во фискалната, монетарната, климатската и должничката политика за државите да може да се спротивстават на погрешната распределба на капиталот и нееднаквоста, рече тој.

Економиите во развој ќе треба да ја балансираат потребата да се обезбеди фискална одржливост со потребата да се ублажат ефектите од кризите што ги засегаат најсиромашните граѓани.

– Користењето на кредибилни рамки на монетарната политика и заштитата на независноста на централната банка може ефективно да ги закотви инфлациските очекувања и да ја намали количината на затегнување на политиките потребни за да се постигнат посакуваните ефекти врз инфлацијата и активноста, рече Ајхан Косе, директор на Групата за економски проекции на Светска банка.

Во моментов, економијата наликува на онаа од 1970-тите во три клучни аспекти: постојани нарушувања од страната на понудата што ја поттикнуваат инфлацијата, на кои му претходи подолг период на високо флексибилна монетарна политика во големите напредни економии; можности за слабеење на растот и ранливости со кои се соочуваат пазарите во развој, со оглед на заострувањето на монетарната политика што ќе биде потребно за да се ограничи инфлацијата.

Аналитичарите на Светска банка очекуваат глобалната инфлација да се намали следната година, но веројатно ќе остане над целите за инфлација во многу економии.

Во извештајот се забележува дека ако инфлацијата остане висока, повторувањето на претходната епизода на стагфлација може да доведе до остар глобален пад, заедно со финансиски кризи на некои пазари и економии во развој.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Собранието ги донесе законите за задолжување кај ММФ и Светска Банка

Светската банка прогнозира 11-процентен пад на цените на енергенсите наредната година

Ана Ололовска

Светска банка: Растот на БДП во Западен Балкан забавува, инфлацијата е висока

Митева: Половина милион евра се потрошени залудно поради неспособноста на МОН

Светска банка најави уште 530 милиони долари помош за Украина

Ана Ололовска

Во СБ на ОН, Москва ја блокираше американската резолуција против руската анексија

Ана Ололовска