Светска банка: Пандемијата силно ги погодува економиите од Западен Балкан

Од:

Државите од Западен Балкан ќе доживеат реален пад на бруто домашниот производ (БДП) од 4,8 проценти во 2020 година поради пандемијата на коронавирусот, а таа ќе има најсилен ефект на економиите на Црна Гора, Косово и Албанија, се вели во најновата анализа на Светска банка.

Според таа проценка, објавена денеска, Србија, БиХ и Северна Македонија ќе претрпат најмала штета.

Редовниот економски извештај на Светска банка (РЕР) ги коригираше проценките направени во април, со оглед на новиот бран на пандемијата и последиците што претходно беа невозможни да се предвидат.

Прогнозите за пад на БДП сега се во просек полоши за 1,7 проценти, но има големи разлики меѓу земјите.

За Црна Гора, негативната стапка на БДП се проценува на дури 12,4 проценти, додека за Србија и БиХ е 3, односно 3,2 проценти.

Лошите прогнози за Црна Гора донекаде ги омекнуваат проценките дека државата најбрзо ќе закрепне меѓу сите земји од Западен Балкан во 2021 година, па Светската банка предвидува стапка на раст на БДП од 6,9 проценти.

Анализите за следната година се исто така оптимистички за Албанија, која може да забележи раст на БДП од 5 проценти, додека за другите земји во регионот се предвидува стапката да се движи од 3 до 3,7 проценти.

Би можело да ве интересира

Земјите од Западен Балкан тешко да влезат во ЕУ, пишува германски ФАЦ

Жарко Настоски

Чадеж: Единствениот пазар на Западен Балкан е важен за Србија, велат бизнисмените од земјата

Жарко Настоски

Клуге: Западен Балкан ќе добиe вакцини рамномерно, како што ги добива Србија

Жарко Настоски

Светска банка прогнозира 3,6 отсто раст на БДП во Македонија годинава и 3,5 во 2022

Жарко Настоски

Светска банка ја намали прогнозата за растот на глобалната економија годинава

Жарко Настоски

ЕУ одобри 70 милиони евра за вакцини за Западен Балкан

Катерина Павлова-Николовска