Светска банка: Доколку Кипар се обедини, доходите ќе се зголемат за седум отсто

Од:

Решавањето на Кипарското прашање и обединувањето на островот ќе отвори значителни перспективи за економскиот и социјален развој за земјата, се посочува во истражувањето на Светската банка, што е претставено во Никозија од страна на мисијата на ОН и економската екипа на меѓународната финансиска институција.

Обединувањето на 45 години поделениот Кипар, доколку биде поддржано од соодветни политики, ќе доведе до дополнително просечно годишно темпо на зголемување на Бруто домашниот производ за 0.4 отсто за заедницата на кипарските Грци и 1.8 отсто за заедницата на кипарските Турци.

При ваков повисок економски раст доходите на Кипарците ќе се зголемат за седум отсто во следните 10 години по договорот, прогнозира Светската банка во своето истражување за економскиот и социјален развој на идниот федерален Кипар.

Обединувањето на островот ќе донесе и дополнителни инвестиции од повеќе од 1.1 милијарда евра во инфраструктурни проекти за интегрирање на енергетските, транспортните и водоснабдителните системи, се посочува уште во извештајот на Светската банка.

Би можело да ве интересира

Кипар објави листа со земји за кои е дозволено патување на островот

А1он

Светска банка одобри заем од 500 милиони евра за Хрватска

Ана Ололовска

Борел: Треба да запре турската незаконска експлоатација на гас во близина на Кипар

Ана Ололовска

Кипар: 10.000 коронавирус тестови за вработените во некои бизниси

А1он

Иако здравствениот систем пука по шевови, непотпишаниот кредит од Светска банка одложен за да не се политизира

Маја Илиевска-Пачемска

Филипче: Заменик-министерката за финансии ги блокира средствата од Светска банка за квалитетен третман на пациентите со Ковид-19

А1он