Суфицит од околу 226 милијарди евра во еврозоната од стокавата размена со светот

Од:

Еврозоната оствари суфицит од 225,7 милијарди евра во стоковата размена со светот во 2019 година, се наведува во прелиминарните податоци на Евростат.

Стоковниот извоз на еврозоната во трети земји во периодот јануари – декември 2019 година забележа раст од 2,7 отсто во однос на претходната година и изнесуваше 2.345,4 милијарди евра, а увозот е зголемен за 1,5 проценти на 2,119,7 милијарди евра.

Евростат наведува и дека од април минатата година статистичките податоци од 27 земји-членки на Европска Унија, без Велика Британија, покажуваат дека извозот на стоки на пазарите надвор од ЕУ се зголемил за 3,5 отсто во однос на 2018 година на 2.132,3 милијарди евра, додека увозот бележи раст од 1,3 проценти на 1.932 милијарди евра.

Како резултат на тоа ЕУ забележа суфицит во износ од 200,3 милијарди евра, додека во 2028 година вишокот изнесуваше 151,8 милијарди ерва.

Би можело да ве интересира

Невработеноста во Еврозоната се зголеми на 7,9 проценти

Ана Ололовска

БДП во еврозоната со пад од 14,4 отсто

Ана Ололовска

Голема побарувачка за кредити во еврозоната

Ана Ололовска

ЕК предвидува намалување на овогодинешното БДП на Еврозоната за 8,7 отсто

Ана Ололовска

Стапката на невработеност во Еврозоната се зголеми на 7,4 проценти

Ана Ололовска

Лагард: Најлошото помина, подгответе се за втор бран

Ана Ололовска