Стопанската комора го поздравува почетокот на работа на контакт-центарот на Владата за економски прашања поврзани со кризата од коронавирусот

Од:

Брзиот, навремен и квалитетен проток на информации е клучен за компаниите во кризнава ситуација и во тој котнекст го поздравуваме почетокот на работа на контакт-центарот на Владата за економски прашања поврзани со кризата од коронавирусот, порачуваат од Стопанската комора на Македонија.

-Очекуваме неговото функционирање да го забрза протокот на важни информации од институциите до бизнис секторот, при што Стопанската комора на Македонија како и досега ќе продолжи да им помага на компаниите. Во целиот изминат период, од почетокот на кризата поради коронавирусот па наваму, Комората презеде екстензивни активности за да обезбеди квалитетен проток на информации и да ги информира компаниите за сите настанати промени во регулативата. Во Комората пристигнаа многу прашања, предлози и иницијативи на компаниите, кои Комората ги проследи до Владата и до надлежните институции и повратно ги информира компаниите за добиените одговори, посочуваат од Комората.

За добро и навремено информирање на компаниите, потенцираат, многу е важно да нема временско несовпаѓање помеѓу најавата на која било мерка и објавата на соодветниот документ, уредба, објава во „Службен весник на РСМ“ и слично, со што таа мерка детално се објаснува.

-Тие две работи треба да одат рака под рака, да се случуваат истовремено. Како што се најавува некоја мерка така во ист момент да се објави и документ што ќе ги даде сите детали за таа мерка. Тогаш, и примената на мерките ќе оди многу полесно, бидејќи ќе се елиминира потребата од неизвесно толкување на мерките што биле најавени, тие ќе можат полесно да се разберат, компаниите ќе можат брзо и ефикасно да носат важни одлуки во постојните тешки услови на работење, велат од Стопанската комора.

Во Комората, додаваат, постојано пристигнуваат прашања, но и укажувања од бројни компании за тешкотиите за работење и производство со оглед на тоа што влегуваме во нова фаза на многу порестриктивни мерки.

-Во такви околности и за таа цел, потребно е да се обезбеди соодветна консултација на Владата со бизнис заедницата во поглед на оперативните аспекти на примената на рестриктивните мерки. Целта е да се избегнат компликации и последици врз функционирањето на економијата и производствените процеси коишто и покрај исклучително тешките околности се уште се одвиваат, порачуваат од Комората.

За компаниите, нагласуваат, е многу важно во вакви услови да имаат поголема предвидливост, како во поглед на должината на периодот на најава на рестриктивните мерки, така и во поглед на нивното времетраење, заради што и мерките треба да се ставаат во една подолгорочна временска рамка.

-Само така компаниите ќе знаат што ги чека и ќе можат соодветно и навреме да се приспособат и да се организираат, велат од Стопанската комора на Македонија.

Би можело да ве интересира

Стопанска комора: Приватниот сектор да не се става во политички контекст без аргументи

Даночни олеснувања и укинување на непотребните трошоци за компаниите, бара Стопанската комора

Ана Ололовска

Стопанска комора: Целосно да се напушти популизмот во водењето на економските политики

Катерина Павлова-Николовска

Азески: Берлинскиот процес се враќа во Берлин, а ние на Балканот, има ли алтернатива

Ана Ололовска

Азески: Клучниот момент ќе биде кога државната помош полека ќе спласнува

Ана Ололовска

Стопанска комора: Нема резултат од субвенциите, на земјоделството му е потребен длабок рез

Ана Ололовска