Стоматолозите бараат отпочнување на преговори со ФЗО за нов модел и за висината на капитацијата

Од:

Стоматолозите алармираат на зголемени трошоци за заштитна опрема согласно протоколите за работа со цел превенција од ризиците од КОВИД -19. Бараат итно отпочнување преговори со Фондот за здравствено осигурување за нов модел и за висината на капитацијата која сега изнесува 48 денари.

– Со цел заштита и превенција во стоматолошките ординации, потребна е нова вонстандардна опрема за лична заштита согласно новите протоколи за работа, што опфаќа, работна униформа со долги ракави и заштита на вратот, N95,FFP3 или FFP2 маска, визир, еднократно заштитно одело, скафандер или мантил за еднократна употреба, зависно од интервенцијата. Зголемени се цените и на материјалите и на средствата за дезинфекција, а исто така ограничени се и стоматолошките интервенции кои можат да се пружат на пациентите. Намален е приемот на пациенти заради почитување на мерките и протоколите и сето ова придонесува за зголемување на цената на услуга од 500-1500 денари зависно од интервенцијата, се наведува во денешното соопштение.

Стоматолозите посочуваат дека капитацијата од 48 денари и цените на услугите при договор склучен со ФЗО не ја вклучуваат дополнителната опрема и оти товарот не треба да падне на пациентите.

Од Групацијата за приватно здравство при Сојузот на стопански комори и Здружението на доктори специјалисти концесионери од специјалистичко-консултативна стоматолошка здравствена заштита и Здружението на приватни здравствени стоматолошки установи и приватни доктори по дентална медицина информираат дека испратиле допис со конкретни предлог-економски мерки до ресорното министерство, по одржаниот состанок со министерот за здравство на 12 мај.

Стоматолошките ординации беа ставени во вонреден режим од 11 март, а подоцна и целосно затворени по препорака на Министерството за здравство, ФЗО и Стоматолошката Комора со цел превенција на ширење на епидемијата. Стоматолошките ординации почнаа со работа на 13 мај под посебни услови со ограничен број на интервенции и ограничен број на пациенти.

Би можело да ве интересира

Фонд за здравствено осигурување: Пациентите можат да се лекуваат непречено, се справуваме со сајбер напад

Ана Ололовска

Филиповска – Грашкоска од Инспекцискиот совет заминува во Фондот за здравствено осигурување

А1он

ФЗО: Не е поднесено барање за лекување во странство на 13-годишното девојче за кое се собираат донации за операција на Ортопедија во Бањица

Ана Ололовска

Лекарите и пациентите нервозни, Фондот не гледа проблем: И по неколку недели се чека комисиите да продолжат боледување

Кристијан Ландов

Фонд за здравство: Казните за матичните лекари не може да се повлечат, законски се

Казни имаат околу 1000 матични лекари, Фондот нема да ги избрише, но го намалиле износот

Маја Илиевска-Пачемска