ССК: Повеќе пракса за студентите за полесно да се вработуваат

Од:

Компаниите бараат во високото образование покрај теоријата да се воведе и пракса, односно студентите да се стекнат со поголеми практични искуства за да може полесно да се снаоѓаат при вработувањето.

Ова го предлагаат бидејќи се соочуваат со недостиг на квалификуван високообразовен кадар кој за релативно кратко време може да се вклучи во работата на компанијата.

– Многу често компаниите се соочуваат со дополнителен трошок за доедукација на кадарот кој планираат да го вработат, а сметаме дека тоа треба да биде задача на образовниот систем. Така квалификуваниот кадар со адекватно знаење и вештини ќебиде поконкурентен на пазарот на труд, побрзо ќенајде работа, повеќе ќе биде платен, а работодавачот ќе биде поттикнат дополнително да го мотивира за да го задржи во својата компанија, изјави денеска извршниот директор на Сојузот на стопански комори Митко Алексов.

Тој додаде дека како компании се подготвени да дадат свој придонес во практичниот дел.

Би можело да ве интересира

ССК: Новиот Закон за електричен отпад наметнува нереално зголемени давачки за претпријатијата

Ана Ололовска

Хоџа спроти ставот на ССК: Минималната плата од 18.000 денари има за цел подигање и проширување на работничките права

Ана Ололовска

ССК: Зголемувањето на платите треба да е последица на функционални пазарни механизми, не на политички популизам

Ана Ололовска

Трајан Ангелоски е нов претседател на Сојузот на стопански комори на Македонија

А1он

Сојуз на стопански комори на Македонија: Итно да се преземат чекори за справување со енергетската криза

А1он

ССК: Новите марки за заштита од Ковид се неспроведливи, треба да се прецизираат

Ана Ололовска

Leave a Comment

three × 2 =